ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про новий Митний тариф: чи зміняться ставки

Кабмін схвалив законопроект про новий Митний тариф: чи зміняться ставки Фото: Кабмін схвалив проект нового митного тарифу (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів схвалив законопроект, який приводить Митний тариф України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. Документ не передбачає змін ставок ввізного мита на товари.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінекономіки.

Як зазначається в повідомленні, чинний Митний тариф України побудовано на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2017 року, а в більшості країн світу вже діє версія 2022 року. Її використовують найбільші торговельні партнери України, зокрема, ЄС, Туреччина, Китай, США, Швейцарія.

У зв’язку з цим виникає низка ускладнень, пов’язаних із розбіжностями у товарних кодах під час митного оформлення продукції, що імпортується в Україну, або під час порівняння митної статистики України та країн-торгових партнерів.

Проект нового Митного тарифу України передбачає:

  • - технічну зміну класифікації окремих товарів шляхом об’єднання декількох кодів у один, деталізації одного коду у декілька та переходу окремих видів товарів в інші коди;
  • - виключення з системи товарів, які вже не застосовуються в міжнародній торгівлі;
  • - введення в обіг нових товарів, які вироблені з використанням сучасних технологій тощо.

Загалом відбудеться понад 350 змін в товарних кодах, переважно щодо товарів сільського господарства, хімічного, лісового секторів, текстилю, кольорових металів, машинобудування, транспорту тощо.

Тепер проект закону буде зареєстрований у Верховній раді та розглянутий народними депутатами.