ua en ru

Кабмін схвалив проект концепції державної етнонаціональної політики України

Кабінет міністрів України сьогодні, 28 серпня 2013 р., на своєму засіданні схвалив проект закону України "Про концепцію державної етнонаціональної політики України", який найближчим часом буде винесено на розгляд Верховної Ради України. Про це повідомив міністр культури Леонід Новохатько, передає прес-служба міністерства.

Проект закону визначатиме основні принципи, мету, завдання та напрями державної етнонаціональної політики України.

Міністр повідомив, що у законопроекті етнонаціональна політика розглядається як складова частина державної політики, спрямована на створення умов для гармонійного розвитку української нації, корінних народів і національних меншин в українському суспільстві.

Схвалений урядом проект закону враховує міжнародні норми та стандарти у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина та вказує стратегічні напрями розвитку етнонаціональних відносин в Україні.

Поданим законопроектом передбачається ухвалення Верховною Радою України концепції державної етнонаціональної політики України. У Концепції конкретизуються зафіксовані Конституцією України принципи і положення державної політики у сфері міжнаціональних відносин.

"Конституція України ввела в правове поле поняття "український народ", "українська нація", "національні меншини" та "корінні народи". Однак на сьогодні правовий статус цих термінів на законодавчому рівні не визначений. Саме тому в проекті концепції дається визначення цих термінів, а також термінів: "державна етнонаціональна політика України", "етнічна ідентичність", "етнічна спільнота", "етнонаціональні відносини", "етнос", "закордонний українець", "ксенофобія", "національно-культурна автономія", "толерантність", - повідомив Новохатько.

Концепція також стане методологічною основою оновлення та розвитку вітчизняного законодавства у сфері міжнаціональних відносин, передусім, закону України "Про національні меншини в Україні", відзначають у міністерстві.

Проектом концепції передбачені механізми реалізації державної етнонаціональної політики та визначені її основні напрями у різних сферах суспільного життя (політико-правовій, культурно-гуманітарній, інформаційній та сфері зовнішньої політики).