ua en ru

Уряд схвалив законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії

Уряд схвалив законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії Фото: опора лінії електропередач (РБК-Україна)

Учасникам Оптового ринку електричної енергії спишуть заборгованість

Кабінет міністрів України схвалив законопроект про погашення заборгованості на оптовому ринку електричної енергії для переходу на нову модель ринку. Текст відповідного законопроекту є у розпорядженні РБК-Україна.

Повідомляється, що підставою для розробки проекту про особливості погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії є закон "Про ринок електричної енергії". Згідно з цим законом в 2019 році передбачається перехід на нову модель ринку електроенергії. Новий ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок функціонально є біржею, на якій визначається ціна на електроенергію за принципом маржинального ціноутворення на основі балансу сукупного попиту і пропозиції.

Зокрема, нова модель ринку передбачає ліквідацію ДП "Енергоринок" та створення товарної біржі. Проте за станом на 1 лютого 2018 року дебіторська та кредиторська заборгованість Енергоринку" становила 29,8 млрд і 28,1 млрд гривень відповідно.

Метою законопроекту є повне погашення заборгованості на ринку ОРЕ для впровадження нової моделі ринку електричної енергії. Для реалізації цього законопроекту використовуються наступні механізми:

  • проведення взаєморозрахунків між учасниками Оптового ринку електричної енергії;
  • списання заборгованості учасникам Оптового ринку електричної енергії;
  • відступлення права вимоги або заміна сторони в зобов'язанні;
  • встановлення цільової надбавки до тарифу на розподіл електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами операторам системи розподілу

Фото: законопроект про погашення боргів "Енергоринку"

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив фінансовий план "Енергоринку" на 2018 рік. Чистий дохід підприємства прогнозується на рівні більше 170 млрд гривень