ua en ru

Кабмін почав процедуру погашення кредиту "ВТБ"

Уряд почав процедуру обміну частини кредиту "ВТБ" на валютні облігації. Як зазначають джерела видання "Комерсант-України" на фінансовому ринку, великий обсяг розміщення доларових облігацій внутрішньої держпозики на вчорашньому аукціоні став першою частиною цього обміну. Запропонована прибутковість за новими паперами - 9,3-9,45% - набагато вище ставки за діючим кредитом, проте краще можливої ​​ставки нинішнього розміщення Україною євробондів.

Вчора Міністерство фінансів провело найбільш успішний в поточному році аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). До держбюджету було залучено 4,32 млрд грн, при цьому практично весь попит був забезпечений паперами з валютної прив'язкою - їх розмістили на суму 535,17 млн дол.

При цьому учасники фінансового ринку пояснюють: валютні папери були викуплені "ВТБ" в якості реструктуризації кредиту VTB Capital на суму 2 млрд дол. Нагадаємо, минулого тижня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив подробиці схеми погашення Україною цього кредиту. Так, половину цієї суми - 1 млрд дол. - пропонується обміняти на аналогічний пакет ОВДП. "В ході аукціону ми побачили реалізацію цих домовленостей - "ВТБ" провів перший транш по викупу ОВДП", - зазначив виданню фінансист.

Примітно, що раніше Порошенко говорив, що папери будуть розміщені "за процентною ставкою, яка істотно нижче поточних ринкових котирувань". При цьому в ході вчорашнього аукціону однорічні (на суму 235,1 млн дол.) і дворічні (на 150 млн дол.) валютні папери розміщувалися з дохідністю 9,3% річних, а трирічні (на 149,9 млн дол.) - 9,45%. На 2,5-річні доларові ОВДП заявок подано не було. Також Мінфін задовольнив одну заявку на індексовані трирічні ОВДП (50,1 млн грн) з прибутковістю 9,3%. Таким чином, прибутковість розміщених вчора валютних ОВДП виявилася навіть вищою ставки попередніх розміщень. Так, 22 травня Мінфін розміщував дворічні доларові ОВДП під 9,2%. Втім, обсяг цього розміщення був невеликий - всього 3 млн дол., тоді як у квітні прибутковість по доларових ОВДП відповідала нинішній. В свою чергу ця прибутковість істотно вища ставки діючого кредиту "ВТБ" - 6,7% річних.

Втім, далеко не факт, що вийшовши на зовнішні ринки капіталу, уряд міг би розмістити євробонди з аналогічною прибутковістю. "Нинішній ринок підірваний невдалим розміщенням держпаперів Іспанії, а тому розраховувати на прийнятну ставку Україна в даний момент не може. Зараз ми могли б розміститися з прибутковістю близько 10% річних, а значить, запропонований варіант перепакетування кредиту виявився вигідним", - пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "Останні великі розміщення валютних ОВДП були ще в квітні, до того ж значна частина їх купувалася держбанками, що не дозволяє сказати про реальну ринкову ставку на подібні папери", - уточнив керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин.

Втім, деяку стурбованість фінансистів викликає той факт, що майже половина розміщених вчора валютних паперів припала на однорічні ОВДП. Нагадаємо, наступного року Україну чекають дуже великі виплати перед МВФ - 5 млрд дол., а тому експерти рекомендували домагатися перепакетування кредиту в папери з виплатою не раніше 2014 року. "Безумовно, перепакетування такої великої частини кредиту в однорічні папери - це ризик. Однак у кожному разі це краще нинішнього кредиту "ВТБ", який потрібно було продовжувати кожні півроку, і це було постійною загрозою фінансової стабільності країни. Тим більше швидше за все ці гроші в наступному році виплачені не будуть - Кабмін доб'ється перепакетування цієї частини кредиту в нові папери", - упевнений Олег Устенко.

Нагадаємо, Мінфін залучив кредит російського "ВТБ" (згодом права вимоги за нього передані ІК VTB Capital) на суму 2 млрд дол. 3 червня 2010 р. під 6,7% річних. За умовами договору позика видавалася терміном до грудня того ж року, але передбачалася можливість трикратної пролонгації на півроку. Мінфін вже тричі скористався правом пролонгувати кредит. У проспектах українських єврооблігацій, випущених в лютому і червні минулого року, наголошувалося, що кредит VTB Capital буде виплачено в грудні 2011 р. Однак він погашений так і не був. Кінцевий термін виплати по кредиту - червень 2012 р.