ua en ru

Кабмін хоче дозволити олігархам продавати населенню дешевий газ за ціною дорогого, - Мазурчак

Кабмін хоче дозволити олігархам продавати населенню дешевий газ за ціною дорогого, - Мазурчак Фото: Олександр Мазурчак

Введення обліку природного газу залежно від калорійності слід починати з населення, а не c промисловості, – інакше ця ініціатива перетвориться на чергову спробу заробити на людях. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи план заходів "Нафтогазу", що передбачає з наступного року введення обліку газу в одиницях енергії (кіловат-годинах).

За його словами, починати вводити облік природного газу залежно від калорійності слід з населення, а не з промисловості.

"Наш край" пропонує першим пунктом плану передбачити обов'язкове встановлення нових приладів обліку усім побутовим споживачам з чітко визначеними термінами і фінансуванням за рахунок постачальників газу. І тільки після того, як відповідними приладами обліку буде охоплено всіх побутових споживачів, мова може йти про промисловість", – зазначив Олекандр Мазурчак.

Співголова "Нашого краю" зазначив, що введення такого обліку для промисловості буде означати, що "Нафтогаз" купуватиме паливо за ціною, яка залежить від калорійності, а продавати людям виключно за високим "ринковим" тарифом.

"Сьогодні побутові лічильники вимірюють тільки обсяг спожитого блакитного палива. Після "нововведення" "Нафтогазу" для промисловості, люди будуть змушені або купувати дорогий спеціальний лічильник, або платити за найвищою ціною. В існуючих умовах газовики будуть зацікавлені в продажу населенню газу найгіршої якості, оскільки люди, на відміну від підприємств, які не зможуть виміряти її "ефективність" і продовжать платити за обсяг", – додав він.

Разом з тим, на його думку, теплогенеруючі підприємства зможуть швидко встановити лічильники калорійності і платити "Нафтогазу" за спожите блакитне паливо з урахуванням його калорійності. "В той час, як в тарифі на тепло залишаться високі ціни, цього не можна допустити", – резюмував Мазурчак.

Як повідомлялося, планом заходів "Нафтогазу" передбачається введення обліку газу в одиницях енергії з другого кварталу 2017 року. Документ містить 11 етапів. Планом передбачено заходи, які дозволять ввести комерційний облік газу при його видобутку, транспортування, розподіл, постачання і використанні в одиницях енергії, а саме у кВт*год.