ua en ru

МЗС України пояснює проблеми з виконанням угоди про врегулювання ситуації в Україні відмовою РФ його підписати

Міністерство закордонних справ України спростовує твердження Міністерства закордонних справ Росії про відмову нової влади України виконувати угоду про врегулювання кризи.

Міністерство закордонних справ України спростовує твердження Міністерства закордонних справ Росії про відмову нової влади України виконувати угоду про врегулювання кризи, підписану 21 лютого чинним на той час Президентом України Віктором Януковичем з лідерами опозиції і завірений офіційними представниками Німеччини, Польщі і Франції. Про це йдеться в заяві МЗС України, поширеною прес-службою міністерства.

"В Україні надають важливе значення Угоді... У зв'язку з цим висловлюємо розчарування, що представник Російської Федерації, який також брав участь у переговорах і підготовці зазначеного документа, відмовився засвідчити цю Угоду. Не виключено, що саме цей фактор став у результаті однією з причин відмови з боку колишнього Президента України виконувати домовленості Угоди, спрямовані на стабілізацію внутрішнього життя в державі", - наголошується в заяві.

Як відзначає МЗС України, Янукович відмовився підписати спеціальний закон Верховної Ради з відновлення дії Конституції 2004 року, що згідно з Угодою повинно було бути зроблено протягом 48 годин після його підписання.

"Тому на Януковичу лежить вся відповідальність за недотримання Угоди", - відзначає МЗС.

Зовнішньополітичне відомство зазначає, що "власне за фактичне самоусунення в особливо відповідальний для держави період від виконання своїх повноважень В.Ф.Янукович був відсторонений від влади конституційною більшістю народних депутатів України, які представляють всі політичні сили в парламенті". "За звинуваченням у масових вбивствах проти нього порушено кримінальну справу, і він оголошений у міжнародний розшук", - підкреслює МЗС.

Рада ж, як стверджує МЗС, виконує угоду.

"Будь-які спроби звинуватити діючі інститути державної влади України у невиконанні досягнутих домовленостей у відповідності з Угодою про врегулювання кризи від 21 лютого 2014 року не відповідають дійсності", - підкреслює зовнішньополітичне відомство України.

Воно закликає російську сторону об'єктивно оцінювати ситуацію і утримуватися від заяв, які перешкоджають процесу політичної та економічної стабілізації в Україні.

Нагадаємо, МЗС РФ 27 лютого зробив заяву, в якій підкреслив, що в Україні не виконується угода, пописанное Януковичем з лідерами опозиції.