ua en ru

К.Грищенко: Україна вестиме самостійну політику щодо ЗВТ з ЄС

Україна вестиме самостійну політику щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським союзом. Про це на лекції студентам заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, передає кореспондент РБК-Україна.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна щодо необхідності для України вступити в Митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном, міністр зазначив, що "ми не здатні самостійно вести переговори... Нам зручно вести переговори з ЄС з цієї основної установки. яка закладена в засадах внутрішньої і зовнішньої політики. Для нас європейська інтеграція є пріоритетом, а відтак умови, на яких ми ведемо переговори щодо створення ЗВТ, вони базуються на інших підходах, ніж наскільки ми це розуміємо можуть вестись аналогічні переговори країнами, в яких не планують найближчим часом інтегруватися в ЄС".
К.Грищенко додав, що стосунки з Росією, зокрема в частині митної політики, не повинні обмежувати переговори та домовленості з ЄС щодо укладення угоди про асоціативне членство України в ЄС.
Нагадаємо, що, В.Путін на прес-конференції за підсумками засідання міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства 15 березня заявив, що Росія буде змушена посилити обмеження на митниці з Україною у випадку, якщо Київ прийме рішення про створення ЗВТ з ЄС. Також В.Путін додав, що що РФ буде вітати рішення України про переговори щодо приєднання до Єдиного економічного простору або Митного союзу.