ua en ru

JP Morgan: BP може збільшити свою вартість на 100 млрд дол., якщо розділить свій бізнес на видобуток і переробку нафти

Британський нафтовий гігант BP може збільшити свою вартість на 100 млрд дол., якщо за прикладом ConocoPhillips розділить свій бізнес на видобуток і переробку нафти, вважають аналітики JP Morgan. Про це пише РБК daily.

Аналітики вже давно радили BP розглянути можливість розділення бізнесу. Той же JP Morgan пропонував зробити це ще в 2006 р. Нове життя в цю ідею вдихнув приклад ConocoPhillips, що оголосила в середині липня про виділення бізнесу з переробки нафти в окрему компанію. Через кілька днів після цього аналітик Deutsche Bank Лукас Херманн у своєму звіті повідомив, що відділення переробних операцій з розвідки і видобутку нафти може збільшити загальну вартість BP на 18 млрд дол.

Проте в JP Morgan вважають, що подібний поділ здатен збільшити ринкову ціну британської компанії набагато більше. У банку підрахували, що загальна вартість активів BP дорівнює 248 млрд дол. Однак ринкова капіталізація BP складає "всього" 147 млрд дол. Компанія торгується з 40%-им дисконтом до вартості своїх активів, у той час як подібна біржова знижка в середньому по сектору не перевищує 20%, відзначив аналітик JP Morgan Фред Лукас.

Частково це може пояснюватися аварією на буровій платформі Deepwater Horizon в квітні 2010 р., яка вибухнула найбільшою екологічною катастрофою. Зараз папери BP коштують на 28% дешевше, ніж до аварії. Конкуруюча Royal Dutch Shell за той же період додала 13%. З початку цього року BP подорожчала лише на 1%, незважаючи на те, що нафта продовжує торгуватися значно вище позначки 100 дол./бар.

У JP Morgan до того ж є приклади, як рішення про розподіл бізнесу в нафтогазовому секторі позитивно впливало на акції. Зокрема американська Marathon Oil в січні цього року повідомила про те, що виділяє переробку нафти в окремий бізнес. З тих пір папери компанії подорожчали на 23%, при тому, що вартість нової компанії склала ще 14,4 млрд дол.