ua en ru

Ізраїль представляє для Туреччини ядерну загрозу, - Ердоган

Ізраїль представляє для Туреччини ядерну загрозу. Таку заяву сьогодні зробив прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ.
Влада Ізраїлю відмовляються уточнити, чи є у них ядерне озброєння.Такої позиції дотримується керівництво країни у зв'язку з т.зв. політикою "ядерної невизначеності". Проте Ізраїль вважається єдиною ядерною державою на Близькому Сході.
Останнім часом відносини між двома країнами сильно погіршилися. 6 вересня 2011р. Туреччина припинила всі торгові і військові відносини з колишньою країною-союзником. Таке рішення було ухвалене у відповідь на відмову ізраїльської сторони принести вибачення за напад морської піхоти на турецькі судна в нейтральних водах недалеко від сектора Газа понад рік тому.
Нагадаємо, флотилія з шести суден під приводом доставки гуманітарної допомоги, незважаючи на заборону Єрусалиму, рухалася в бік сектора Газа. 31 травня 2010 флотилія була зупинена кораблями Військово-морських сил Ізраїлю в нейтральних водах. Внаслідок відмови флотилії змінити курс, на флагман "Маві Мармара" висадилися підрозділи морської піхоти. Після застосування проти військових арматури, ножів і, за даними влади, вогнепальної зброї, морська піхота відкрила вогонь. У результаті дев'ятьтурецьких громадян були вбиті, кілька військовослужбовців Ізраїлю отримали поранення.