ua en ru

Ізраїль планує вступити в Організацію по забороні хімзброї

Ізраїль слідом за Сирією розгляне питання про вступ в Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХО), передає агентство Reuters з посиланням на слова Президента єврейської держави Шимона Переса.

Так само, як і у випадку з ядерною зброєю, Ізраїль ніколи публічно не підтверджував, не спростовував наявність хімічної зброї.

"Я впевнений, що наш уряд максимально серйозно поставиться до цього питання", - заявив Президент Ізраїлю, коментуючи заяву про можливе приєднання країни до ОЗХО.

Незважаючи на те, що в Ізраїлі посаду глави держави є скоріше церемоніальною, Перес досі вважається впливовою фігурою в світовій політиці.

Варто зазначити, що на даний момент Ізраїль є одним з шести держав у світі, які не перебувають у ОЗХО. Спільно з М'янмою Ізраїль в січні 1993 р. підписав Конвенцію про хімічну зброю, але не ратифікував її. Таким чином, Ізраїль не вступив у створену в 1997 р. ОЗХО.

Не підписали конвенцію ще чотири країни: Ангола, Єгипет, КНДР і Південний Судан. До недавнього часу серед них була Сирія, чиє приєднання до конвенції очікується 14 жовтня 2013 р. Перед цим 1 жовтня експерти ОЗХО почнуть в арабській республіці підготовчі та перевірочні роботи, щоб визначити готовність країни до вступу в організацію.