ua en ru

Ізраїль не має наміру атакувати Іран до виборів в США

Ізраїль, швидше за все, не буде вживати ніяких агресивних дій проти Ірану до початку листопада. Про це заявив Президент Ізраїлю Шимон Перес. 6 листопада в США мають пройти президентські вибори.

Перес також виступив проти одностороннього удару по Ірану, додавши, що довіряє обіцянці Президента США Барака Обами не допустити появи у Ірану ядерної зброї, передає Reuters з посиланням на ізраїльські ЗМІ.

"Я переконаний, що це в інтересах США. Я також думаю, що Барак Обама розділяє інтереси Сполучених Штатів і заявив про це не тільки для того, щоб нас заспокоїти. Після переговорів з ним у мене в цьому немає ніяких сумнівів. Абсолютно очевидно, що зараз ми не можемо зробити це (завдати удару) поодинці. Але ми можемо сповільнити розвиток ядерної програми Ірану. Ми повинні вирішувати це питання спільно з США. У нас є питання щодо координації нашої політики, але хоча це і серйозна небезпека, принаймні, цього разу ми не самотні", - сказав Перес.

За Конституцією Ізраїлю, Президент володіє тільки символічними повноваженнями. Однак 89-літній Перес користується значною громадською підтримкою.

Незважаючи на це, анонімне джерело в оточенні прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху розкритикувало заяви Переса.

"Шимон Перес забув про те, яку роль в Ізраїлі грає Президент. Він забув про свої три великі помилки в оцінці безпеки країни. Він зробив свою основну помилку в 1981 р., коли виступив проти бомбардування іракського ядерного об'єкту, і, вдачно для громадян Ізраїлю, прем'єр-міністр Менахем Бегін його не послухався", - сказав один з прихильників Нетаньяху. В 1981 р. Перес був лідером опозиції.

З початку 2012 р. Ізраїль неодноразово погрожував завдати авіаудар по іранських ядерних об'єктах, якщо Іран не припинить збагачення плутонію. У Тегерані наполягають на виключно мирному характері своїх атомних досліджень. Західні держави запровадили низку санкцій проти енергетичного і фінансового секторів економіки Ірану.