ua en ru

Ізраїль і палестинський рух "Хамас" проведуть обмін військовополоненими

Влада Ізраїлю та члени палестинського ісламського руху "Хамас" домовилися про обмін військовополоненими, передає ВВС. Ізраїльський уряд, після багатьох років безуспішних переговорів, домогя угоди про звільнення капрала Гілада Шаліта. В обмін на це з ізраїльських в'язниць будуть відпущені близько 1 тис. палестинців, звинувачених у тероризмі.
"Важкі переговори з "Хамас" з питання звільнення Шаліта увінчалися успіхом. Дуже скоро він буде вдома", - заявив прем'єр міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в інтерв'ю місцевому телебаченню.
Історія Шаліта, який провів в палестинському полоні більше 5-и років, викликала величезний суспільний резонанс в Ізраїлі. Безліч людей на чолі з членами родини Шаліта вели активні кампанії по його звільненню. Варто зазначити, що при цьому багато ізраїльтян, чиї близькі та друзі загинули від рук палестинських терористів, обурилися рішенням в обмін на свободу Шаліта відпустити на волю таку кількість палестинців.
Незважаючи на протести, 26 з 29 членів парламенту Ізраїлю проголосували за подібний обмін військовополоненими, зазначивши, що найбільш впливові члени угрупування "Хамас" відпущені не будуть.
Нагадаємо, Шаліт був викрадений бойовиками "Хамас" 25 червня 2006 р. З тих пір відбулося декілька раундів переговорів по його звільненню, на яких бойовики виставляли різні умови.