ua en ru

Зміни в законодавстві щодо постачання українського газу за кордон дозволять експортувати будь-які об'єми палива, - експерт

Зміни в законодавстві щодо постачання українського газу за кордон дозволять експортувати будь-які об'єми газу - хоч мільярд, хоч десять мільярдів кубометрів. Таку думку висловив РБК-Україна голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Цей закон буде мати довгострокові наслідки, - сказав він, - тому що, в принципі, дозволяється постачати газ українського виробництва за кордон. Головне питання - хто на цьому буде заробляти, і чи не буде втрачати українська держава».

На думку експерта, таке рішення можна вважати справді ринковим, бо той, хто видобуває газ, матиме право його постачати куди завгодно - чи то в Україну, чи то за кордон. З іншого боку, експерт відзначив, що в цій ситуації можуть мати місце певні неринкові механізми. «Комусь будуть дозволяти різними методами постачати природній газ за кордон, а комусь не будуть дозволяти, ставлячи різні перепони», - говорить Боровик.

Також експерт додав, що важливим є питання об'ємів постатань. «Якщо ці об'єми будуть відібрані з українського балансу газу, то тоді їх потрібно буде компенсувати російським газом, який дуже дорогий», - сказав Боровик.