ua en ru

Для зміни суддівського корпусу необхідно усунути політвплив і перепризначити суддів, - експерти

Для зміни суддівського корпусу необхідно усунути політичний вплив. Про це повідомив на брифінгу головний експерт судової групи "Реанімаційного пакету реформ" Роман Куйбіда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дві наші ключові вимоги: зміна суддівського корпусу не через фейкові переатестації, а через перепризначення суддів. І друга вимога - це усунення політичних впливів", - повідомив він.

Крім цього, за словами експерта судової групи РПР Михайла Жернакова, в проекті змін до Конституції немає пункту про перепризначення всіх суддів.

"Це те, на чому наполягає громадянське суспільство, те, що говорив президент, те, чого вимагає багато політичних сил, в тому числі членів конституційної комісії", - заявив він.

Як зазначив експерт РПР Тарас Шепель, ключовим питанням оновлення суддівського корпусу є вибір процедури: переатестація суддів або їх перепризначення незалежною комісією.

"Переатестація - це та процедура, яка стосується виключно діючих суддів і ними обмежена. Ми вважаємо, що перезавантаження судової системи можливе за рахунок переформування судового корпусу", - повідомив він.

Він підкреслив, що проект змін до Конституції, запропонований громадськими організаціями, передбачає не одночасне звільнення всіх суддів, а формування нової судової системи.

"Ми не пропонуємо одночасного звільнення всіх суддів. Ми пропонуємо спочатку добір суддів, в якому можуть брати участь як діючі судді, так і інші фахівці, які здадуть іспити і будуть відповідати вимогам до судді. При цьому старі судді будуть працювати, поступово передаючи справи на розгляд нових суддів. Це поняття ширше, ніж переатестація", - сказав він.

"Ті прогнози, які зараз заявляються, що нібито механізм переатестації дасть нам можливість оновити 30% судового корпусу, на нашу думку, є настільки нереальними і оптимістичними, що про це дуже важко говорити", - додав Шепель.