ua en ru

Виборці зробили вибір на користь мажоритарної системи, - КМІС

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) вчора оприлюднив результати декількох досліджень, присвячених відношенню громадян до нової системи виборів депутатів місцевих рад, а також симпатій виборців до вірогідних учасників цих виборів, пише «Комерсант-Україна». В опитуваннях, які проводилися протягом червня, взяли участь 5507 респондентів зі всіх областей України.

За інформацією КМІС, 71% опитаних повністю або частково підтримують ідею виборів більшості депутатів за мажоритарною системою, коли виборці голосують за конкретних кандидатів, а не за партійні списки. Важко відповісти на це питання 19,4% респондентів, висловилися негативно - 8,5%.

Співробітники КМІС також поцікавилися у громадян, за яку партію або блок вони б проголосували, якби вибори в обласну раду відбулися в найближчий тиждень і проходили за партійними списками. Слід зазначити, що, згідно новому закону про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів, блокам політичних партій заборонено брати участь в місцевих виборах. Втім, в повідомленні КМІС підкреслюється, що "проведене дослідження дає дуже приблизну оцінку ситуації в деяких областях".

Згідно отриманим результатам, трипроцентний прохідний бар'єр подолали б чотири політичні сили: Партія регіонів (39%), Блок Юлії Тимошенко (13%), партії "Сильна Україна" (8%) і "Фронт змін" (4%). При цьому БЮТ і "Фронт змін" (голова - Арсеній Яценюк) велику підтримку отримали на заході країни, а ПР і "Сильна Україна" (голова - Сергій Тігіпко) - на південному сході. Шанси перемогти на виборах є у Всеукраїнського об'єднання "Свобода" (2,5%) і КПУ (2,1%).