ua en ru

Через вибух газогону на Синайському півострові перерване постачання газу в Ізраїль

У ніч на 27 вересня на газопроводі, прокладеному з Єгипту до Ізраїлю і Йорданії, знову стався вибух - вже шостий після зміни політичного режиму в Єгипті. Про це повідомляє "Радіо Свобода".
Незважаючи на те, що охорона газопроводу була посилена з часу останнього вибуху, який стався 30 червня, це не завадило злочинцям відкрити по магістралі вогонь з автоматичної зброї. В результаті пошкодження труб стався вибух.
В Ізраїлі відзначають нездатність нових єгипетської влади забезпечити безпеку газопроводу. Не допомогли ні найняті для охорони бедуїни з місцевих племен, ні введення додаткового контингенту збройних сил Єгипту в Синай.
Ізраїль погодився на порушення договору про демілітаризацію півострова, сподіваючись, що це допоможе запобігти регулярним зривам поставок єгипетського газу, які покривають близько 40% ізраїльського споживання.
Підірвано саме ту ділянку газопроводу Єгипет-Ізраїль-Йорданія, по якому газ надходить в Ізраїль. Договір про підвищення тарифів на газ між Єгиптом і Йорданією вже підписаний, тоді як Ізраїль продовжує отримувати єгипетський газ за колишніми цінами.