ua en ru

Через дії терористів на Донбасі вугільна галузь втратила 297 млн грн, - заступник міністра енергетики

Через військові дії на Донбасі тільки в липні вугільна галузь України недоотримала 297 млн грн, однак зарплати шахтарям виплачуються державою в повному обсязі. Про це повідомив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков.

"Такої ситуації в галузі не було з часів Великої Вітчизняної. Не працює від 30 до 35 шахт на добу. Бандити спеціально стріляють по будинкам мирних жителів, по об'єктам шахт, обстрілюють автобуси з гірниками. Тому в місцях ведення бойових дій видобуток вугілля припинено. У підсумку ми тільки в липні втратили 297 мільйонів гривень, не здобули 315 тисяч тонн вугілля до плану. А з початку травня близько 420 тисяч тонн вугілля втрачено", - зазначив Зюков.

Тим не менш, за його словами, заробітна плата шахтарям виплачується справно і в повному обсязі.

"З початку року зарплата гірникам виплачена в повному обсязі. Моніторимо, щоб ці гроші потрапили в руки працюючих шахтарів, а не тих, хто "примазався". Зараз не працюють обласні управління Держказначейства - в Донецькій, в Луганській областях. Тому оформлення документів переводимо в міста, де стоїть українська армія і де ми сміливо можемо відповідати за гроші, щоб вони потрапили до шахтарів, а не до сепаратистів. У Донецькій області це Селідове та Красноармійськ, куди будуть приїжджати з документами з шахт, а тому вже після оформлення нарахують зарплату на картку кожному гірникові. Отримати гроші він зможе в будь-якому "мирному" місті, головне - з ним розрахуються за роботу", - підкреслив перший заступник міністра.

Більш складна ситуація, за словами Зюкова, спостерігається в Луганській області.

"Там скрізь у вугільних регіонах війна. Думаємо перевести оформлення в Сватове, хоча всі можуть і не доїхати туди", - зазначив чиновник.

Також він підкреслив, що основна маса шахтарів Донбасу не підтримує самопроголошені ДНР і ЛНР.

"Так, знайшлися і такі, які підтримали сепаратистів. Але їх, на щастя, дуже і дуже мало. Тому що основна маса все-таки розуміє наслідки зупинки підприємств і продовжує працювати. Потрібно віддати належне і подякувати тим шахтарям, які, незважаючи ні на що, не залишили свої робочі місця, не перейшли на бік бойовиків, а спускаються під землю і видобувають вугілля. У такій ситуації це дійсно гідно поваги", - сказав Зюков.