ua en ru

Через будівництво "Печерського бастіону" може бути перекрито авторух по вул. Кіквідзе, - заява жителів

Будівництво комплексу «Печерський бастіон» на вул. Ольшанська, 2-б (Київ) на 3 тис. квартир може привести до обвалення схилу над Ботанічним садом, руйнування багатоквартирних додому і забудов приватного житлового сектору. Про це йдеться у відкритій заяві мешканців будинків вул. Ольшанська і Кіквідзе, які мають намір перекрити вул. Кіквідзе до прийняття конструктивного рішення щодо проблемної забудови.

«Навесні 2012 р. між вулицями Ольшанській і Кіквідзе на зсувонебезпечному схилі почалося будівництво висотного комплексу «Печерський бастіон», розрахованого на три тисячі квартир. Забудовник варварським способом зруйнував прибудинкові споруди у дворі будинку №23 по вул. Кіквідзе, вирубав дерева і чагарники на схилі. Призупинити цю вакханалії ми змогли за допомогою міліції. Виявилося, що, згідно з документами, комплекс повинен був бути середньої поверховості, а забудовник пропонує купити квартири на 25 поверсі. Через будівельні роботи на пагорбі обрушився колектор, із землі забили «джерела». Під загрозою руйнування опинилися будинки в приватному секторі по вул. Ольшанській і багатоквартирні житлові будинки №№13-27 по вул. Кіквідзе. Будівельники також спробували провести дорогу до будівництва впритул між житловим будинком і «Шкода-центром», відстань між якими становить лише 11 метрів. Важка будівельна техніка неминуче спровокувала б руйнування будівель», - сказано у відкритому зверненні.

Мешканці звернулися з листом до прокуратури Печерського району та прокуратуру Києва, з проханням перевірити законність подібного будівництва. «З'ясувалося, що Київрада підписав договір оренди земельної ділянки розміром у 1,69 га, що знаходиться по вул. Ольшанській 2-б з ТОВ «Інноваційна Будівельна Компанія» і договір оренди ділянки в 0,64 га між будинками №2 на ул.Ольшанской і №16 на вул. Підвисоцького з ТОВ «Український Фонд Розвитку регіонів» із порушеннями. Проекти відведення земельних ділянок не були погоджені з органами архітектури, культурної спадщини та містобудування, а також з природоохоронними і санітарно-епідеміологічними органами. Київрадою не розроблено і не затверджено містобудівне обгрунтування, а проект землеустрою не містить матеріалів обстеження земельної ділянки ГУ охорони культурної спадщини. Господарський суд визнав обидва договори недійсними і заборонив проводити на цих ділянках будь-які будівельні роботи! Крім того, проти керівника компанії-підрядника було порушено кримінальну справу», - наголошується у зверненні.

«Але історія на цьому не закінчилася. Забудовник ЖК «Печерський бастіон» подав апеляцію. Ми дуже стурбовані тим, що на призначену в грудні засідання суду не з'явилися представники Київради. З їх вини остаточне рішення було відкладено на 17-21 січня 2013 р. Мешканці вулиць Ольшанської і Кіквідзе побоюються, що справедливі рішення господарського суду можуть скасувати. Ініціативна група звернулася до Адміністрації Президента України з проханням взяти цю справу під контроль. У свою чергу, стурбовані безпекою наших сімей та наших будинків, ми готові на крайні заходи - перекрити автомобільний рух по вул. Кіквідзе. Ми в жодному разі не допустимо проїзд важкої техніки до небезпечної забудови! Це будівництво, яке збагатить жадібного забудовника, ставить під загрозу життя наших сімей і життя людей, які придбають квартири в житловому комплексі, побудованому на зсувонебезпечному схилі! Ми закликаємо громадськість Києва підтримати нас! Не залишитися байдужими до проблеми незаконної забудови історичної частини столиці! Ми просимо всі правоохоронні органи, Генпрокуратуру, суди, Президента, не залишити нас наодинці з жадібністю і байдужістю забудовника!», - резюмується у відкритому зверненні мешканців.

Читайте також: Прокуратура Києва зобов'язала контролюючі органи перевірити законність забудови у Дніпровському районі