ua en ru

Через підвищення акцизів бензин та дизпаливо, що продаються в роздріб, подорожчають на 1 грн/л, - К.Бондарєв.

Через ухвалений напередодні закон №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування)" бензин і дизпаливо будь-якої марки в роздробі подорожчають на 1 грн /л. Про це в коментарі РБК-Україна сказав заступник голови податково-митного комітету Верховної Ради Костянтин Бондарєв.
«А це потягне за собою подорожчання всіх видів продуктів харчування і легпрому», - підкреслив депутат. Він зазначив, що підвищення збору на видобуток води (з 3,5 грн до 25,2 грн за куб м (за підземну видобуток) і з 3 грн до 21,6 грн за куб м (за наземну видобуток) призведе до суттєвого подорожчання води не тільки в комунальних рахунках, але й на полицях магазинів.
«Це перший шар урядового закону - збори. Другий шар - тиск на підприємництво. Про податкові канікули можете забути, більше того, якщо раніше діяла норма, що податкова повинна повідомити підприємство про перевірку за 10 днів, то тепер фіскал може прийти без попередження в будь-який час і підприємство зобов'язане видати йому всі необхідні документи. І таких новел, про проведення перевірок, в законі дуже багато», - сказав К.Бондарєв.
Ще один момент, який зазначив він, - введення електронної форми податкової накладної. «Всі пропозиції депутатів про те, щоб електронні ключі для здачі накладних видавала держструктура, відхилені. Тепер на електронних ключах щорічно з підприємців буде збиратися 350 млн грн. - до приватних кишеней», - підкреслив заступник голови профільного комітету ВР.
«У законі ще чимало абсурдного. Так, за пропозицією депутата від ПР Олег Царьова, з бочок (пам'ятаєте, були пивні бочки?) можна буде продавати сухе вино. Це такий же анекдот, по суті, як розмови нашого губернатора (голови Київської ОДА Миколи Присяжнюка) про перенесення центру області з Києва до Білої Церкви », - зіронізував К.Бондарєв.
Крім того, він особливо відзначив ініціативу, внесену лідером КПУ Петром Симоненком - про заборону на подорожчання товарів, незважаючи на зростання акцизів. «Ця норма або не буде виконуватися, або ляже додатковим вантажем на плечі виробника», - резюмував депутат.