ua en ru

Із списку підприємств, що підлягають в 2011 р. приватизації, можна виділити не більше 15 потенційно привабливих, - юрист

Практично всі підприємства, що підлягають в 2011 р. приватизації, за умовною шкалою інвестиційної привабливості, займають нижні позиції і лише деякі з них можуть "дотягнути" до середини. Так адвокат, керуючий партнер юридичної фірми Agreca Андрій Подгайний прокоментував опублікований Фондом державного майна України орієнтовний перелік підприємств, пакети акцій яких, в розмірі не менше 25% статутного капіталу, будуть запропонований до продажу в 2011 р.

На думку А.Подгайного, зі всього списку можна виділити не більше 15 потенційно привабливих об'єктів. Зокрема, до них можна віднести Київський мотоциклектний завод, Український науково-дослідний інститут паперу, холдингову компанію «Краян», завод «Маяк», суднобудівельну компанію Феодосії «Море», Український науково-дослідний інститут технології корабельного машинобудування, Київський завод автоматики імені Петровського, Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів «Фотон», Київський радіозавод, «Цар хліб», центральну збагачувальну фабрику «Кондратьєвська», Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного і енергетичного насособудування. Основу цих підприємств складають інститути або заводи, розташовані в "перспективних" районах міст, тому попит на дані об'єкти буде, швидше за все, визначатися станом ринку нерухомості.

При цьому, юрист переконаний: факт, що в перелік не потрапили так звані "блакитні фішки", такі як підприємства електроенергетики, зокрема електрогенерація, «Турбоатом», Одеський припортовий завод, «Хартрон», не означає, що Україна не побачить їх продажів в 2011 р. В даному випадку все залежить від можливостей і бажання потенційних покупців, які, в принципі, всім відомі.

Також А.Подгайний відзначає, що цього року фонд вже не зв'язаний традиційним і непідйомним тягарем за планом надходження грошових коштів від приватизації. «Визначена державним бюджетом на 2011 р. сума в 10 млрд грн перекриється транзакцією по «Укртелекому». Чи потрібно буде у такому разі доповнювати перелік об'єктами, що реально продаються? У найближчих місяць-два все стане ясно», - відзначив він.