ua en ru

Івано-Франківська ОДА має намір ініціювати створення держпідприємства на базі " Калійного заводу".

Івано-Франківська облдержадміністрація має намір ініціювати перед Кабміном створення на базі ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріани» державного підприємства. Про це повідомив сьогодні на засіданні ради з питань соціально-економічного розвитку регіону голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, передає кореспондент РБК-Україна.

«Що стосується Калійного заводу, то я підтримую пропозицію ... в терміновому порядку поставити питання перед урядом про виведення його з майна ВАТ «Оріани» і створення на його базі державного підприємства калійних добрив», - сказав М.Вишиванюк.

Наступним кроком, за словами губернатора, має стати запуск заводу.

М.Вишиванюк повідомив, що нині науковці опрацьовують можливість застосування технології переробки розсолів, які накопичились у Домбровському кар'єрі і хвостосховищі. «Застосувавши відповідну технологію переробки, можна отримати продукції на 5 млрд дол., тобто 40 млрд грн», - зазначив губернатор.

Він уточнив, що, переробляючи 3 млн т розсолів на рік, можна отримати 800 тис. т продукції 9 видів.

Губернатор також підкреслив, що для застосування технології переробки потрібен час, а розсолів уже накопичилось 50 млн куб. м, «вище рівня всяких допустимих норм». Ситуація непроста, підкреслив М.Вишиванюк, але її потрібно починати і робити.

Він повідомив, що буде просити прем'єр-міністра України Миколу Азарова особисто приїхати у Калуш.

Як повідомлялось раніше, на ліквідацію надзвичайної екологічної ситуації в зоні роботи "Калійного заводу" у Калуші необхідно 3,5-4 млрд грн.