ua en ru

Івано-Франківська міська рада не визнала дію мовного закону

Івано-Франківська міська рада не визнала дію мовного закону, повідолмляє прес-служба міськради.

"Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, будучи прямими представниками волі та прав громади міста Івано-Франківська, висловлюємо категоричне невизнання та непокору прийнятому Верховною Радою України 3 липня 2012 р. та підписаного Президентом України 8 серпня 2012 р. закону України №5029-VI "Про засади державної мовної політики"", - йдеться в заяві.

Згідно з текстом звернення, невизнання грунтується на тому, що закон був прийнятий, "порушуючи ст.10 Конституції України".

"Ми переконані, що цей закон є спекулятивним напередодні парламентських виборів. Процедура прийняття та реалізації цього закону є сумнівною, суперечливою та не підкріпленою іншими законодавчими нормами, а тому вимагає негайної реакції Конституційного суду України", - зазначили депутати у своїй заяві.

"Тому ми, депутати Івано-Франківської міської ради, заявляємо, що закон України №5029-VI "Про засади державної мовної політики" на території Івано-Франківської міської ради не є чинним, так як ми керуємось основним законом України Конституцією України, а не антиконституційними законами", - підсумували в Івано-Франківській міськраді.

Також міська рада доручила заступнику міського голови Михайлу Вересу підготувати на розгляд чергової сесії міської ради проект рішення "Про затвердження програми захисту та розвитку української мови в м. Івано-Франківську на 2013-2015 рр.".

Нагадаємо, раніше Тернопільська обласна рада ухвалила визнати закон про основи державної мовної політики таким, що не має на території регіону ніяких правових наслідків.