ua en ru

За підсумками 2017 року збитки "Чернівцігаз" склали 182 млн гривень

За підсумками 2017 року збитки "Чернівцігаз" склали 182 млн гривень Фото: газ (dtek.com)

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг

У 2017 році виручка компанії "Чернівцігаз", яка формуються за рахунок тарифу на розподіл природного газу, становила 254,5 млн гривень. Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Чернівцігазу", видатки компанії перевищили виручку. Це призвело до отримання збитку в розмірі 182 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг. Через це діяльність ПАТ "Чернівцігаз" є збитковою вже четвертий рік поспіль. У 2014 році збитки компанії склали 41 млн гривень, у 2015 році – в 121 млн гривень, у 2016 – 29 млн гривень, у 2017 році сума збитків сягнула до 182 млн гривень.

Наприклад, розрахунком діючого тарифу передбачено, що "Чернівцігаз" закуповуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6 300 гривень за тис. куб. м, проте середня ціна природного газу в 2017 році становила 8 086 гривень за тис. куб. м.

В діючому тарифі компанії "Чернівцігазу" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб в минулому році було передбачено 106,58 млн гривень, в той час, коли вартість закупівлі цього газу на ринку склала 205,3 млн гривень.

За 2017 рік зросли інші статті витрат пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного пального, необхідного для роботи аварійно-диспетчерської служби "Чернівцігазу" у порівнянні з 2016 роком зросла більше ніж на 20%.

Середньомісячна заробітна плата на одного працюючого "Чернівцігазу" складала 5 252 гривень, а це значно нижчий рівень, ніж по промисловості в Чернівецькій області та в цілому по Україні та в десятки разів менше за середню зарплату співробітника НАК "Нафтогаз України".

"Ми неодноразово звертались до Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг та наводили приклади з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. В 2017 році двічі проходили всі процедури подання тарифу, однак новий тариф для нас, так і не був затверджений", - наголосив Віктор Горда.

В березні поточного року ПАТ "Чернівцігаз" з додержанням всіх вимог вчергове подало до НКРЕКП обґрунтування та проект нового тарифу. Він розроблений згідно Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, яка діятиме до 31 березня 2019 року.