ua en ru

За підсумками 2017 року "Дніпропетровськгаз" отримав консолідований збиток у 1,353 млн гривень

За підсумками 2017 року "Дніпропетровськгаз" отримав консолідований збиток у 1,353 млн гривень Фото: газопровід (УНІАН)

Тариф на розподіл природного газу, встановлений НКРЕКП не покриває реальну вартість робіт, товарів і послуг

Через невідповідність встановленого НКРЕКП тарифу економічно обґрунтованих витрат компанії, формування резервів під неповні розрахунки споживачів Дніпропетровської області за отримані послуги, витрати ПАТ "Дніпропетровськгаз" перевищили консолідований дохід. Це призвело до отримання збитку у розмірі 1,353 млн гривень. За підсумками 2017 року консолідована виручка газорозподільної компанії ПАТ "Дніпропетровськгаз" склала 6,952 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Тариф на розподіл природного газу, встановлений НКРЕКП не покриває реальну вартість робіт, товарів і послуг. Наприклад, передбачено, що ПАТ "Дніпропетровськгаз" буде закуповувати на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6,036 тис. гривень за тис. куб. м (без ПДВ). Фактична ціна природного газу в минулому році становила 8,084 тис. гривень за тис. куб. м (без ПДВ).

У чинному тарифі компанії "Дніпропетровськгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 440,2 млн гривень. Фактична вартість закупівлі цього газу на 33,9% вище, ніж передбачено в тарифі НКРЕКП. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 45,2% від всієї тарифної виручки, занижений тариф став причиною отримання збитків.

За 2017 рік зросли інші статті витрат, пов'язані з діяльністю ПАТ "Дніпропетровськгаз". Наприклад, вартість палива, необхідного для роботи автотранспорту Товариства порівняно з аналогічним періодом минулого року, в середньому зросла на 20%.

Середня заробітна плата в ПАТ "Дніпропетровськгаз" склала 6,7 тис. гривень, що значно менше, ніж середній рівень оплати праці в енергетиці. У зв'язку з низьким рівнем заробітної плати і специфікою роботи, у компанії велика проблема з плинністю кадрів і заповненням відкритих вакансій.

ПАТ "Дніпропетровськгаз" неодноразово зверталося до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. У 2017 році ПАТ "Дніпропетровськгаз" двічі проходило процедуру подачі тарифів, однак вони не були затверджені.