ua en ru

Італійський концерн Enel продасть 80% свого іспанського газотранспортного підрозділу за 1 млрд євро

Іспанське комунальне підприємство Endesa SА, 92% акціонерного капіталу якої належать італійському енергетичному концерну Enel, домовилося про продаж 80% своїх акцій двом інфраструктурним інвестиційним фондам, керованим американським банком Goldman Sachs. Сума операції становитиме приблизно 1 млрд євро. Угода допоможе збільшити доподатковий прибуток іспанської компанії на 450 млн євро і скоротити чистий борг на 800 млн євро, повідомляється в опублікованому сьогодні прес-релізі Enel, передає РБК.

У власність інвестиційних фондів надійдуть газотранспортні та газорозподільні активи Endesa, у тому числі 3,8 тис. км газорозподільних мереж, 0,6 тис. км газопроводу і 355 тис. пунктів постачання. Операцію передбачається завершити до кінця 2010 р.
Сукупна потужність активів Endesa становить приблизно 39,1 МВт, причому 34% з них припадає на гідроелектростанції, 24% - на підприємства, що працюють на вуглеводневій сировині, по 16% - на газові та кам'яновугільні електростанції, 9% - на атомні електростанції (АЕС) .

Чистий борг Enel на кінець червня 2010 р. становив 53,89 млрд євро, тоді як за підсумками 2009 р. цей показник знаходився на рівні 50,87 млрд євро. У зв'язку з цим компанія взяла на себе зобов'язання скоротити борг на 6 млрд євро за рахунок розпродажу активів, а також за рахунок виведення на ринок акцій своїх підрозділів.

Enel через спільну компанію з ENI, в якій ENI належить 60%, а Enel - 40%, володіє 49% консорціуму ТОВ "Енінафтогаз" (перейменовано на ТОВ "СєвєрЕнергія"). У квітні 2007 р. "Енінафтогаз" придбала газові активи НК "ЮКОС" - "Арктикгаз", "Уренгойла", 20% "Газпром нафти", а також енергетичну компанію "Нафтогазтехнологія" майже за 5,8 млрд дол. У вересні 2009 р . Газпром завершив операцію з придбання 51% ТОВ "СєвєрЕнергія". Отже, частки в ТОВ "СєвєрЕнергія" розподіляться таким чином: Газпром - 51%, італійські партнери - 49% (через спільну компанію ENI і Enel). Крім того, Enel належить більше 50% акцій ОГК-5.