ua en ru

IT-лідерами світового фондового ринку стали Amazon, Facebook і Netflix у 2015

IT-лідерами світового фондового ринку стали Amazon, Facebook і Netflix у 2015 Фото: котирування IT-компаній на світовому фондовому ринку

Зростання вартості цінних паперів склало від 30 до 145%

Лідерами світової IT-індустрії за результатами котирувань на фондовому ринку у 2015 році стали американські компанії Amazon, Facebook і Netflix, власникам акцій яких поталанило найбільше. Про це за підсумками року повідомляє профільне видання TechChrunch.

Крім них, похвалитися результатами можуть й інші компанії сектора високих технологій.

За словами експертів, 2015 рік охарактеризовано досить рівним станом ринку акцій, тим не менш декілька технологічних компаній змогли серйозно зміцнити біржові позиції і приємно потішити своїх акціонерів.

Ще на початку 2015 року акції Amazon торгувалися за ціною 308,52 дол. за акцію, а вже до кінця року показали приріст у розмірі 115% - до 676 доларів за 1 акцію. Таким чином, Amazon більш ніж удвічі збільшив свою капіталізацію, досягнувши вартості 317 мільярдів доларів. Це гідний результат для компанії, яка нарешті почала отримувати прибуток від своїх рітейл-проектів і показала серйозний приріст прибутку від хмарних сервісів - AWS.

Найбільша світова соціальна мережа Facebook у 2015 році продемонструвала серйозність намірів у сфері мобільних послуг, на що ринки відреагували позитивно. В середньому річний приріст "Фейсбуку" склав 34% - вартість акції досягла 106 доларів при загальній оцінці компанії в розмірі трохи більше 300 мільярдів доларів.

Компанія Netflix може вважатися переможцем року, що минає, оскільки вона підвищила свою ринкову оцінку на 145%. Стрімінговий сервіс нарешті розпочав міжнародну експансію, що підтримав і фондовий ринок. За рік ціна однієї акції компанії підвищилася із 42 до 122 доларів, в результаті чого її оцінка склала 52 мільярди доларів.

Корпорація Google, що змінила вивіску на холдинг Alphabet, реструктурувала свої активи, активно зайнялася дослідженнями - і подорожчала на 40% за рік. На ситуацію вплинуло різке зменшення витрат материнської компанії та зростання прибутку від непрофільних інноваційних напрямків: виробництво дронів, персональних комп'ютерів, самокерованих автомобілів і вітрових турбін. У середньому, враховуючи коливання акцій, вартість Alphabet становить близько 521 мільярда доларів.

Корпорація Microsoft у 2015 році закінчила реструктуризацію і повернулася до вищої IT-ліги. Результати довгострокового проекту, який торкнувся всієї організаційної структури корпорації, було з оптимізмом зустріто інвесторами. Акції показали 20% зростання за рік, що минає, а оцінка корпорації виросла до 447 мільярдів доларів.

Компанія-виробник процесорів NVIDIA змогла показати зростання в середньому на 65%. Згортання модемного бізнесу виявилося болючим рішенням, однак ріст попиту на ігрові графічні прискорювачі змінив розклад сил. Ці обставини, а також зростання акцій, підвищили ринкову оцінку компанії до 18 мільярдів доларів.

Рідкісний результат показала компанія GoDaddy, що зуміла не опуститися нижче вартості акцій при виході на IPO. Вихід відбувся у квітні (до цього хостингова компанія протягом 20 років залишалася приватною), за минулий з того часу період ціна акцій збільшилася на 30%, а ринкова оцінка склала 5,17 мільярдів доларів.

За звітний період Adobe перейшла на передплатну модель, яка довела, що має право на існування. Після річного зниження прибутку на 45% в 2014 році, компанія подолала скептичне ставлення користувачів і зуміла змусити користувача погодитися з щомісячними платежами. Акції Adobe за 2015 рік зросли на 30%, досягнувши 94 долара за акцію, а ринкова оцінка склала 47 мільярдів доларів.

Водночас компанія Salesforce, що розвиває амбітну CRM за моделлю Saas, збільшила вартість акцій на 33% за 2015 рік, що сформувало ринкову оцінку у 51,37 млрд доларів.

Yahoo, Twitter, and more

Опубліковано TechCrunch 27 грудня 2015 р.

Нагадаємо, згідно з дослідженням агентства Digital Ukraine News і фонду AVentures Capital, кількість ІТ-шників в Україні зросла на 20% у 2015 році.

При цьому, за прогнозом IDC, внутрішній IT-ринок України у 2015 році скоротиться на 42% - до близько 880 млн доларів.