ua en ru

Історія про витік масла. Путін виклав брехливу версію про зупинку "Північного потоку"

Історія про витік масла. Путін виклав брехливу версію про зупинку "Північного потоку" Фото: Путін продовжує брехати про постачання газу (Getty Images)

Російський президент Володимир Путін наполягає на тому, що "Північний потік" був зупинений через витік масла, хоча раніше такі дрібні поломки не заважали роботі газопроводу. Запропонував запустити"Північний потік-2".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на слова Путіна під час виступу на Східному економічному форумі.

"Остання турбіна вийшла з ладу, представники Siemens приїхали, подивилися, витік масла там відбувається. Давайте нам турбіну, ми завтра включимо "Північний потік 1". Не дають нічого, кажуть, ось використовую як зброю. Яка зброя? Самі накоїли справ, тепер не знають, що з цим робити. Загнали себе в так званий санкційний глухий кут", - сказав він.

При цьому Путін запропонував запустити "Північний потік 2", який був повністю закритий після вторгнення Росії в Україну. "Вихід один - в Німеччині зараз ми бачимо демонстрації з вимогами включити "Північний потік 2". Ми поділяємо ці вимоги споживачів у Німеччині. Ми готові це зробити завтра, достатньо лише кнопку натиснути. Але не ми ж санкції ввели на "Північний потік 2", зробили це під тиском американців. А ті чому ввели? Тому що самі хочуть продавати втридорога", - обґрунтував свою заяву російський президент.

Путін також виклав свою версію поступового скорочення поставок газу в Європу, звинувативши в цьому Україну і європейські країни.

"Дві нитки газопроводу через Україну. Україна взяла і відключила одну нитку під надуманим приводом неконтролю за нею. Самі закрили, не ми закрили", - сказав він.

(У травні Оператор ГТС України припинив транзит газу до Європи через захоплену російськими військами ГВС "Сохранівка" в Луганській області, - ред.)

"Друга трубопровідна система Ямал Європа через Польщу. Польща взяла і поставила під санкції цей газопровід і закрили. Українці закрили, поляки закрили", - заявив Путін.

Канадська турбіна

Путін також повідомив, як він бачить історію з турбіною Siemens, яку "Газпроом" відмовляється приймати.

"Північний потік 1" - німецькі партнери підпорядкували всю технічну сторону обслуговування агрегатів газоперекачувальних турбін британському праву. Контракт на обслуговування цих агрегатів виробництва компанії Siemens "Газпром" змушений був укласти не з центральною компанією, а з донькою у Великобританії, яка поставила "Газпром" під санкції. Ремонтувати ці турбіни домовилися в Канаді. Ми то тут при чому?"- заявив російський президент.

За його словами, Канада врешті-решт на численні прохання Німеччини віддала турбіну в Німеччину, а за договором з донькою Siemens в Британії вона безпосередньо повинна бути спрямована в Петербург. "Логістика змінилася - потрібно внести зміни в контракт. Британська дочка Siemens навіть не реагує на запити "Газпрому". Можна скільки завгодно фотографуватися на тлі турбіни, але документи то дайте в кінці кінців. Це наше майно, ми повинні розуміти правовий статус, технічний стан. Нічого не дають, крім загальних розмов", - розповів Путін.