ua en ru

Іспанський суд видав ордер на арешт екс-голови КНР Цзян Цземіня

Високий суд Іспанії виписав ордер на арешт екс-голови Китаю Цзян Цземіня, екс-прем'єра Держради країни Лі Пена і трьох інших колишніх функціонерів Компартії КНР за звинуваченням у геноциді тибетців.

Високий суд Іспанії виписав ордер на арешт екс-голови Китаю Цзян Цземіня, екс-прем'єра Держради країни Лі Пена і трьох інших колишніх функціонерів Компартії КНР за звинуваченням у геноциді тибетців. Про це повідомляє Reuters.

Як йдеться у повідомленні, колишнім китайським чиновникам інкримінується організація тортур і вбивств населення Тибету на рубежі 1980-1990-х рр., а ордер, підписаний іспанським суддею Ісмаелем Морено, має міжнародне дію, згідно з яким екс-сановники можуть бути заарештовані під час поїздки за межі КНР, а їх закордонні банківські рахунки заморожені.

Постанова про видачу ордера на арешт Цзян Цземіня, Лі Пена і інших китайських лідерів було прийнято Високим судом Іспанії ще в листопаді 2013 р. Проте іспанський уряд, щоб уникнути міжнародного скандалу подав апеляцію проти рішення суду. Ця апеляція була остаточно відхилено 6 лютого 2014 р., після чого судді отримали дозвіл на видачу ордера.

У даний момент відомо, що вже 11 лютого 2014 р. іспанський парламент обговорить урядовий законопроект, який обмежує дію "Універсальної юрисдикції". Цей принцип дозволяє іспанському суду виходити за національні рамки у разі серйозних або резонансних злочинів.