ua en ru

Іспанія вимагає виключити Косово з плану розширення ЄС

Іспанія вимагає виключити Косово з плану розширення ЄС Фото: прапор ЄС (twitter/European Commission)

Іспанія вимагає виключити Косово з плану розширення ЄС

Іспанія заявила, що Косово слід виключити з плану розширення Європейського Союзу на країни Західних Балкан. Про це повідомляє EUobserver, посилаючись на лист міністра закордонних справ Іспанії, спрямоване на адресу Єврокомісії.

Згідно з текстом листа, Косово не є частиною процесу розширення і має свої власні диференційовані рамки.

"Концепція "WB6" не відповідає динаміці розширення. Косово не є частиною процесу розширення і має свої власні диференційовані рамки", - йдеться в листі міністра.

Раніше ЄС активував дипломатичні зусилля щодо прискорення дій, які повинні приєднати шість країн Західних Балкан до ЄС. У лютому повинна бути оприлюднена офіційна стратегія Єврокомісії з Балкан, а президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер відвідає всі шість країн.

Крім того, Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан заявив, що Сербія і Чорногорія, швидше за все, будуть такими країнами, які приєднаються до ЄС до 2025 року.

Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія і Сербія, які планують вступити в ЄС, в останні роки відчували, що їх шанси щодо членства зменшуються, оскільки політики блоку, які зіткнулися із зростанням скептицизму, кризою в єврозоні 2009-2013 років, процесом Brexit , здавалося, втратили всякий інтерес до них.

Однак зростання російського впливу, міграційний криза в регіоні і прагнення ЄС зміцнити європейську інтеграцію після Brexit надають Балкан нові можливості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Австрія і Угорщина, враховуючи значну кількість нелегальних мігрантів, які прибувають до Європи, наполягають на посилення охорони зовнішніх кордонів Європейського союзу.