ua en ru

Іспанія розмістила держоблігації на 1,97 млрд євро

Іспанія у вівторок спробувала переконати інвесторів у здатності скоротити дефіцит бюджету за планом, успішно розмістивши короткострокові облігації, але їх прибутковість підскочила майже на половину процентного пункту. Інвестори, які побоюються, що боргова криза єврозони перекинеться на Іспанію, зраділи високому попиту на держоблігації, загальний обсяг розміщення яких склав 1,97 млрд євро (2,86 млрд дол.), в результаті чого підріс курс євро до долара на ринку валют, передає Reuters.
Однак середня прибутковість боргових зобов'язань з терміном обігу 3 місяці підвищилася до 1,371% річних з 0,899% у березні, а ставка по 6-місячних облігаціях піднялася до 1,867% з 1,361%.
Міністр фінансів Іспанії Карлос Окана сказав, що, судячи зі статистики дефіциту бюджету за перші три місяці, Іспанія здатна утриматися в рамках цільового показника 6% ВВП в 2011 р. після 9,2% в 2010 р.
"Цільове значення дефіциту повинне стати здійсненне, враховуючи дані, які у нас є на сьогоднішній день", - сказав К.Окана.
Але чутки про те, що Греція може реструктурувати свій борг і переговори про виділення кредитів Євросоюзу і МВФ Португалії призвели до зростання вартості фінансування для Іспанії і посилили побоювання ринків про можливості аналогічного кроку для Мадрида.