ua en ru

Іспанія готова обговорити розширення фінансової автономії Каталонії, - The Guardian

Іспанія готова обговорити розширення фінансової автономії Каталонії, - The Guardian Фото: Каталонія (catalangovernment.eu)

Мадрид готовий обговорити право Каталонії збирати податки і керувати ними

Королівство Іспанія готове обговорити розширення фінансової автономії Каталонії. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на власні джерела в уряді Іспанії.

"Мадрид готовий обговорити право Каталонії збирати податки і керувати ними, подібно системі, якою користується автономія Басків, намагаючись розрядити кризу навколо референдуму про незалежність регіону", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією джерел в уряді, незважаючи на постійну опозицію з боку правлячої Народної партії з приводу будь-якого майбутнього референдуму з питання про самовизначення, є готовність відкрити дискусії про новий фіскальний пакт, згідно з яким Каталонія буде мати більший контроль над своїми фінансами.

"Якщо каталонці попросять фіскальний пакт, ми готові обговорити це. Країна Басків (у Північній Іспанії) і Наваррі збирають свої власні податки. У них є своя система, і є зустрічі між країною Басків і центральним урядом, і вони вирішують, наскільки вони сприяють зовнішній політиці і обороні. Це переговори. Кожні п'ять років", - заявив високопоставлений чиновник.

За його словами, Мадрид відкритий для обговорення цього питання, беручи до уваги, що "конституція Іспанії також встановлює солідарність" серед іспанських регіонів.

Наголошується, що фіскальний пакт був запропонований у 2012 році президентом Каталонії Артуром Масом, але уряд Іспанії заблокував його через побоювання, що це буде дестабілізувати ситуацію в той час, коли Іспанія була у небезпечній економічній ситуації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, що ситуація в Каталонії - це "катастрофа".

На його думку, Каталонія - це "велика, величезна проблема". Він вважає, що ситуація в регіоні породила внутрішній розкол в іспанському і каталонською суспільстві", створивши проблеми "усередині сім'ї, серед друзів".