ua en ru

Іспанія ще не прийняла рішення щодо екстрадиції Онищенка, - Єнін

Іспанія ще не прийняла рішення щодо екстрадиції Онищенка, - Єнін Фото: Олександр Онищенко (УНІАН)

Єнін прокоментував ситуацію з екстрадицією Онищенка

На сьогоднішній день Іспанія ще не прийняла рішення щодо екстрадиції нардепа Олександра Онищенка та його матері Інеси Кадирової, яких в Україні підозрюють у причетності до "газових схем". Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник генерального прокурора Євген Єнін.

"Наскільки нам відомо, процес екстрадиції Онищенка зараз триває в Іспанії. Його вже викликали до відповідних місцевих компетентних органів. Поки що мені невідомо про міру запобіжного заходу або зобов'язання, взяті ним перед іспанськими органами", - розповів Єнін.

Він також зазначив, що прокуратура намагається не демонструвати підвищений інтерес до розгляду українських запитів про екстрадицію, щоб не дати підстави для звинувачень у політичному характері кримінального переслідування.

"У той же час, за великим рахунком, обмежити пересування пана Онищенка по шенгенській зоні досить складно, якщо перед ним не поставлені певні умови - наприклад, з'являтися відповідні органи раз в якийсь проміжок часу або не залишати межі міста. Такі справи зазвичай просуваються нешвидко, оскільки фігуранти чіпляються за кожну юридичну можливість затягнути процес", - підкреслив Єнін.

Він також додав, що українська сторона на сьогодні намагається забезпечити послідовність юридичної позиції правоохоронних органів, переконати компетентні органи інших держав, що ці дії не пов'язані з політикою.

"За офіційними даними, Іспанія поки розглядає питання екстрадиції Онищенка та його матері, остаточного рішення ще не прийнято, статусу біженця не надано", - зазначив Єнін.

Нагадаємо, раніше Апеляційний суд Києва підтвердив законність запиту про екстрадицію Онищенка, який намагалася оскаржити захист нардепа. На даний момент в Україні щодо Онищенка ведеться заочне слідство та готується підозра.