ua en ru

Іспанії загрожує "криза довіри" на тлі перегляду дефіциту бюджету за 2011 р., - експерт

Іспанія може зіткнутися з "кризою довіри" на тлі інформації про перегляд показника дефіциту бюджету за 2011 р. у бік підвищення - з 8,5% до 8,9% валового внутрішнього продукту (ВВП). При цьому показник дефіциту бюджету на рівні 8,5% вже був значно вищим, ніж цільовий, встановлений на рівні 6% ВВП, вважає один з експертів і професорів в Університеті Карла III в Мадриді, передає Reuters.

Повідомляється, що причиною перегляду стали більш значні, ніж очікувалося, витрати іспанських регіонів.

"З точки зору фінансових ринків це катастрофа і серйозний удар по іміджу країни як кредитоспроможної держави. Не варто дивуватися, якщо премія, необхідна інвесторами за ризик, значно зросте в ході торгів 21 травня", - сказав експерт.

Нагадаємо, напередодні Міністерство фінансів Іспанії оголосило про перегляд бюджетного дефіциту за минулий рік у бік підвищення з 8,5% до 8,9%.

Іспанська влада змушена проводити програму заходів жорсткої економії, щоб скоротити дефіцит бюджету до 5,3% ВВП в поточному році. Досягнення цієї мети ускладнюється важкою ситуацією в економіці країни, яка другий квартал поспіль не може вибратися з рецесії. ВВП Іспанії, п'ятої за величиною економіки єврозони, в I кварталі 2012 р., за остаточними даними, скоротився на 0,3% в квартальному вирахуванні й на 0,4% - у річному. Однією з причин нового витка рецесії можна назвати погіршення ситуації на ринку праці Іспанії. Крім того, до причин рецесії відносять підвищення прибуткового податку, зниження споживчої активності і загальна нестабільність на фінансових ринках, гравці яких сумніваються в здатності Іспанії розплатитися за боргами.