ua en ru

Ісландія закрила міжнародний аеропорт через виверження вулкана

Влада Ісландії закрила аеропорт Кефлавік - головний міжнародний аеропорт у країні через виверження вулкана. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на компанію-оператора повітряного терміналу ISAVIA.

Напередодні на півдні Ісландії почав вивергатися вулкан Грімсвотн. Він викидає в повітря хмару пари, пилу і дума на висоту 20 км. Це перше виверження вулкана з 2004 р. Незабаром після цього уряд Ісландії закрив повітряний простір радіусі 220 км від цієї гори. За повідомленням представників компанії ISAVIА, зараз хмара від вулкана рухається в бік Гренландії.

Нагадаємо, ісландська вулкан Ейяфьяллайекюль прокинувся в кінці березня 2010 р., а до 14 квітня його активність досягла свого піку. Його перше за 200 років виверження практично повністю паралізувало авіасполучення над Європою. Повітряні простори багатьох держав були закриті, авіаперевізники зазнали величезних збитків через скасування рейсів.

Вулкан Грімсвотн розташований під льодовиком Ватнайекюдль на південно-сході Ісландії і є одним з найактивніших у країні. В останній раз Грімсвотн вивергався в 2004 р.