ua en ru

Ісландія призупинила внутрішнє авіасполучення через виверження вулкана

Влада Ісландії призупинила внутрішнє авіасполучення через виверження вулкана Грімсвотн на півдні країни. Ця звістка надійшла незабаром після того, як було повідомлено про закриття головного міжнародного аеропорту цієї скандинавського держави Кефлавік. Як повідомляє ісландське керівництво, зараз офіційні особи країни розглядають питання про перенесення рейсів, які повинен був прийняти Кефлавік, в інші аеропорти Ісландії, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Грімсвотн викидає в повітря хмару пари, пилу і дума на висоту 20 км. За повідомленням представників компанії ISAVIА, зараз хмара від вулкана рухається в бік Гренландії. Як повідомляє організація Євросоюзу, відповідальна за управління повітряним рухом над країнами блоку (Eurocontrol), поки загрози польотів над іншими державами Європи немає. Останній раз виверження на Грімсвотна відбувалося в 2004 р. Проте місцеві ЗМІ зазначають, що нинішнє його виверження - найсильніша за останні 100 років.

Найбільш масштабне виверження вулкана за останнім часом відбулося в Ісландії в квітні 2010 р. Хмара попелу, викинуте прокинувся вперше за 200 років вулканом Ейяф'ядлаєкюдль, накрило велику частину Європи і фактично паралізувало авіасполучення. Повітряні простори багатьох держав були закриті, авіаперевізники зазнали величезних збитків через скасування рейсів.