ua en ru

Ірина Геращенко: Медведчук веде діалог і з представниками самопроголошених республік, і з РФ

Ключові проблеми, з якими стикаються учасники гуманітарної підгрупи в Тристоронньої контактної групи, - бажання представників ОРЛО і ОРДО занизити кількість утримуваних у полоні осіб і приховати їх місцезнаходження.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповіла уповноважений президента України, учасник мінських переговорів Ірина Геращенко.

За словами Геращенко, група, в якій вона працює разом з Віктором Медведчуком, координує свої дії з СБУ, використовує списки, складені саме Службою безпеки з допомогою волонтерів і родичів.

"У середу в Мінську (23 березня, - ред.), коли ми обговорювали ці списки, то побачили, що з них зникло кілька осіб, чиє місцезнаходження ми точно знаємо, про кого йшла мова, і кого вони навіть обіцяли. ...Ще вчора їх обіцяли передати, а тепер їх немає в списках. Так куди ж поділися ці люди? Що це таке? Відповіді на питання немає", - розповіла Ірина Геращенко.

На питання журналіста про роль в переговорному процесі спецпредставника з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі Віктора Медведчука, уповноважений президента України відповіла наступне.

"В СБУ була створена така група, куди увійшли свого часу Віктор Медведчук, Василь Грицак та Юрій Тандіт для того, щоб сприяти звільненню полонених. І українська сторона виходить з того, що нам потрібно залучити всі можливості, щоб звільнити людей. Він (Медведчук, - ред.) веде діалог з іншою стороною, і з Російською Федерацією, яка, безумовно, впливає на тих своїх підконтрольних бойовиків. Він веде напрямок звільнення полонених. І я вважаю, що Україна повинна використовувати всі можливості для того, щоб витягти наших бранців. А потім вже будемо визначати роль кожного у кожному процесі", - наголосила Геращенко.

Ще одним деструктивним моментом в переговорах уповноважений президента вважає вимогу бойовиків не давати тимчасовим переселенцям право голосувати на виборах в окремих районах Луганської та Донецької областей.

"А хто ж буде, "Гіві" з "Моторола" голосувати і вибирати нову владу?" - обурюється Геращенко.

За її даними, зараз в полоні бойовиків знаходяться 124 людини. У цю цифру входять ті, хто утримується на території Російської Федерації.