ua en ru

Іранський дипломат має намір попросити політичного притулку в Європі

Черговий іранський дипломат - Фарзад Фархангіан, що заявив раніше про відмову працювати на іранський уряд і залишив посаду прес-аташе посольства Ірану в Бельгії, повідомив сьогодні, що попросить політичний притулок у Європі, а саме - у Норвегії, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Коментуючи своє рішення, Ф.Фархангіан сказав, що не має наміру надалі представляти режим Тегерана і стає на бік опозиції. За деякими даними, Ф.Фархангіан пропрацював у системі МЗС Ірану 23 роки.

Напередодні колишній співробітник посольства Ірану в Фінляндії Хоссейн Алізаде, який залишив минулого тижня пост радника-посланника, повідомив, що попросить політичний притулок у Фінляндії. Остаточно на сторону опозиції Х.Алізаде схилили президентські вибори в Ірані, які той охарактеризував як "нечесні", заявивши при цьому, що має докази того, що їхні результати були сфальсифіковані. Крім того, іранський дипломат закликав не сприймати заяви президента Ірану Махмуда Ахмадінежада надто серйозно: "М.Ахмадінежад більш не є іранським лідером, його популярність серед населення країни мізерно мала. Він не висловлює думки іранців, так що не слід сприймати його занадто серйозно".

Відзначимо, що Ф.Фархангіан стане вже третім іранським дипломатом за 2010 р., попросив політичного притулку в Європі. В кінці лютого ц.р. притулок було надано колишньому генконсулу Ірану в Норвегії Мохаммадрезу Хейдаров, який покинув свій пост у грудні 2009 р.