ua en ru

Іранська влада поклала відповідальність за заворушення в країні на США, Ізраїль і опозицію


Влада Ірану поклала відповідальність за заворушення, що відбулися в країні 14 лютого, на США, Ізраїль і опозицію. Так, за словами спікера парламенту Ісламської республіки Алі Ларіджані, за масовими демонстраціями стоять Ізраїль і США. Його підтримав і заступник начальника іранської поліції Ахмед Реза Радан, передає РБК з посиланням на телеканал Press TV. Крім того, більшість депутатів іранського парламенту ухвалили спільну заяву, де винними в акціях протесту визнавалися лідери опозиції Мір Хоссейн Муссаві і Іахді Каррубі, а також екс-президент Ірану Мохаммад Хатамі.
14 лютого в Тегерані пройшли багатотисячні акції протесту на знак солідарності з подіями в Тунісі та Єгипті, де тривалі демонстрації призвели до зміни влади. Іранська поліція жорстко припинила виступи, в результаті загинули двоє мітингувальників.
За словами глави іранського парламентського комітету з національної безпеки і зовнішньої політики Казем Джалалі, поліцейські також піддавалися нападам в ході демонстрацій, в тому числі з використанням вогнепальної зброї.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США і Євросоюз висловили крайнє несхвалення дій Президента Ірану Махмуда Ахмадінежада. Останній, як вважається, прихильник жорсткого придушення виступу людей.