ua en ru

Іранська проблема не повинна вирішуватися тільки санкціями, - Макрон

Іранська проблема не повинна вирішуватися тільки санкціями, - Макрон Jasper Juinen/Getty Images

Стратегія врегулювання іранської проблеми не повинна включати в себе виключно санкції

Стратегія врегулювання іранської проблеми повинна включати в себе не тільки санкції проти країни. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи на Раді безпеки ООН, передає Сhannel Newsasia.

За його словами, санкційної політики Сполучених Штатів і стримування Ірану не достатньо.

"Я згоден з цілями президента США, навіть якщо ми не згодні з ядерною угодою, але я думаю, що нам потрібно створити довгострокову стратегію щодо врегулювання іранської проблеми, і вона не може зводитися виключно до санкцій і стримування", - сказав Макрон.

Нагадаємо, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що Європейський союз має намір створити спеціальне відомство, яке забезпечить проведення фінансових операцій з Іраном в обхід санкцій США.

З такою заявою Могеріні виступила в Нью-Йорку після зустрічі з учасниками ядерної угоди. Зазначимо, Британія, Франція, Німеччина, РФ і Китай дотримуються думки, що Тегеран дотримується угоди, з якого в односторонньому порядку вийшли США. За словами Могеріні, новий фінансовий інститут дозволить європейським компаніям розвивати економічні відносини з Іраном без ризику потрапити під санкції Вашингтона.

Президент США Дональд Трамп, виступаючи на Генасамблеї ООН, закликав країни світу ізолювати режим Ірану. Також Трамп анонсував нові санкції проти країни.

Сьогодні Держсекретар США Майк Помпео розкритикував плани Європейського союзу щодо створення механізму, який дозволить європейським компаніям вести торгівлю з Іраном в обхід санкцій США.

Відзначимо, що 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану. У новому квартальному звіті Міжнародного агентства з атомної енергії говорилося, що Іран, незважаючи на тиск з боку США, продовжує дотримуватися умов ядерної угоди.

Як відомо, Міжнародна угода з атомної програми Тегерана була укладена в 2015 році, щоб не дозволити Ірану створити ядерну зброю. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.