ua en ru

Іран заявив про початок виконання ядерного угоди

Іран заявив про початок виконання ядерного угоди Фото (Reuters): ядерна програма Ірану

Згідно з умовами документа, передусім з ладу виведуть центрифуги зі збагачення урану

Іран розпочав виведення з ладу центрифуг зі збагачення урану згідно з умовами ядерного угоди, підписаної із шістьма державами в липні. Про це заявив голова іранської організації з атомної енергії Алі Акбар Салехі, повідомляє Reuters.

"Ми розпочали попередню роботу з реалізації угоди", - сказав Салехі, додавши, що заходи включають у себе скорочення кількості активних центрифуг.

Минулого тижня верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї затвердив ядерну угоду між Тегераном і світовими державами, заявивши, що вона має бути реалізована за дотримання певних умов.

Як повідомлялося, 14 липня шість країн-посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Відповідно до угоди, іранські ядерні об'єкти будуть продовжувати свою діяльність, але буде встановлений чіткий механізм контролю за їх діяльністю. Крім того, вже збагачений уран буде збіднено, а реактори змінять так, щоб вони не могли виробляти плутоній.

У відповідь з Ірану поступово зніматимуть санкції. У цьому випадку нафта і газ будуть поставлятися до країн ЄС, що істотно змінить картину ринку і приведе до зниження цін на енергоносії.