ua en ru

США знімуть з Ірану санкції після виконання зобов'язань щодо ядерної угоді

США знімуть з Ірану санкції після виконання зобов'язань щодо ядерної угоді фото: Іран

Зараз діє лише обмежене полегшення режиму санкції, передбачені спільним планом дій від листопада 2013 року

США не збираються знімати санкції з Тегерана, поки той не виконає всі свої зобов'язання по Спільному всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми. Про це йдеться в поширеній в неділю заяві американського міністра фінансів Джейкоба Лью.

"У той час як "день прийняття" знаменує собою важливу віху, ніякі санкції на цьому етапі не будуть зняті, діє лише обмежене полегшення (санкційного режиму), передбачених спільним планом дій від листопада 2013 року. Вся інша діяльність, що підпадає під санкції до "дня прийняття", як і раніше підпадає під них і сьогодні", - пояснив він.

Обама доручив уряду приступити до виконання зобов'язань США щодо іранської операції

Ллю пообіцяв, що в разі виконання Іраном всіх зобов'язань за СВПД, мінфін роз'яснить зміни в санкційної політики США, які будуть внесені після "дня початку реалізації", коли Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердить виконання Іраном заходів, пов'язаних з обмеженнями його ядерної програми.

Держсекретар Джон Керрі у своєму зверненні з нагоди "дня прийняття" також звернув увагу на санкційний режим. "Сполучені Штати продовжать працювати з усіма країнами "шістки" (п'ять постійних членів СБ ООН і Німеччина) і Євросоюзом, у тому числі з метою підтримання без змін існуючого режиму санкцій, до "дня початку реалізації", а потім приймуть відповідні заходи для негайного зняття передбачених угодою санкцій в цей день", - зазначив він.

Керрі також повідомив, що його заступник по політичним справам Тому Шеннон очолить американську делегацію, яка відправиться в неділю до Відня, щоб взяти в понеділок участь у зустрічі "шістки" для обговорення ходу виконання СВПД.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерини і міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф

СВПД щодо іранської ядерної програми - угода, укладена главами МЗС "шістки" й Ірану за участю верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки 14 липня у Відні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Обама розпорядився почати процес зняття санкцій з Ірану.