ua en ru

Іран прагне до того, щоб не продавати сиру нафту, - Ахмадінежад

Іран ставить собі за мету досягти такого становища, коли йому не доведеться більше експортувати сиру нафту, заявив Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад. Про це повідомляє Trend.

"Ми (Іран) плануємо досягти такого стану в країні, коли нам більше не доведеться експортувати сиру нафту. В такому випадку число наших нафтопереробних заводів має збільшитися вдвічі, і це, безсумнівно, буде величезний успіх для нашої країни," - сказав Ахмадінежад на церемонії введення в експлуатацію нових виробничих потужностей на найбільшому нафтопереробному очисній заводі імені імама Хомейні в Шазанде в провінції Марказі.

Він зазначив, що даний проект є явним доказом того, що Іран досяг самостійності в будівництві нафтопереробних заводів і більше не потребує іноземної допомоги в цій галузі.

Потім Ахмадінежад звернувся до чиновників нафтової галузі Ірану з проханням докласти всіх можливих зусиль для проектування та побудови повністю незалежних місцевих переробних заводів і навіть ділитися їх досвідом на міжнародному рівні.

Переробка сирої нафти на заводах країни принесе в три-чотири рази більше прибутку для Тегерана, ніж продаж сирої нафти за межами країни, зазначив президент Ірану, додавши, що виробництво нафтохімічної продукції всередині країни також дасть в п'ять-десять разів більше прибутку країні, ніж експорт нафти.

Читайте також: США переглянули заборону на купівлю іранської нафти, виключивши з нього ряд країн.