ua en ru

США переглянули заборону на купівлю іранської нафти, виключивши з неї ряд країн

США переглянули заборону на купівлю іранської нафти, виключивши з неї Японію і 10 країн Євросоюзу, повідомляє Associated Press. Як повідомив держсекретар США Джон Керрі, міжнародне співтовариство висловлює готовність зберегти тиск на режим Ірану, поки зберігається заклопотаність щодо його ядерної програми. При цьому колишні великі імпортери іранської нафти були виведені з числа країн, зобов'язаних підтримувати нафтові санкції. Це, крім Японії, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Греція, Іспанія, Італія, Нідерланди, Польща, Франція та Чехія.

Керрі зазначив, що країни ЄС повністю підтримували ембарго на іранську нафту, а Японія значно скоротила обсяги своїх покупок. Тепер покупка нафти в Ірану не буде призводити до відсторонення країн-імпортерів від фінансової системи США.

Нагадаємо, раніше глава національної розвідки США Джеймс Клеппер повідомив, що економічні санкції, спрямовані проти нафтової промисловості Ірану і проти діяльності Центробанку країни, серйозно підірвали економіку Ісламської Республіки, в результаті чого країна "вперше за 14 років зіткнулася з торговельним дефіцитом". Однак, незважаючи на невдоволення політикою уряду, масових виступів в Ірані не відбулося. Клеппер пояснює це "страхом населення перед спецслужбами і відсутністю ефективної опозиції".

Читайте також: Обама продовжив на рік термін дії санкцій проти Ірану.