ua en ru

Іран не відмовиться від розробок у сфері ядерних технологій, - Президент Ірану

Президент Ірану Хасан Роухани оголосив, що Іран не може поступитися своїми національними інтересами, в тому числі правом на мирний атом. Тегеран не зрадить своїм принципам в обмін на скасування санкцій, заявив політик в ході виступу в парламенті, передає Trend з посиланням на місцеві ЗМІ.

"Ми не можемо виходити за певні рамки, а наші національні інтереси, в тому числі право Ірану на мирний атом, згідно з міжнародними законами, і збагачення урану на іранській території, для нас - це червона лінія", - підкреслив Роухани.

Президент додав, що Іран під терміном "ядерна держава" розуміє володіння технологією мирної атомної енергії для цілей розвитку, а не ядерною бомбою для залякування інших.

Нагадаємо, що сьогодні вранці в Женеві відбулася чергова зустріч представників Ірану і "шістки" (Росія, Китай, США, Великобританія, Франція і Німеччина) з ядерної проблеми. Сторони дали зрозуміти, що досягли певного прогресу в переговорах і надія на укладення угоди зберігається. Черговий раунд переговорів запланований у тому ж місці і в тому ж складі на 20 листопада.

Зазначимо, що на думку міністра закордонних Росії Сергія Лаврова, переговори щодо іранської ядерної програми завершилися нічим і будуть продовжені. У той же час, За словами міністра, незважаючи на те, що не по усіх деталей вдалося домогтися згоди, "налаштованість на конструктивну роботу присутній".

Тим часом стало відомо, що Ізраїль буде лобіювати відмова конгресу США від будь-яких угод з Іраном. Таку заяву зробив обіймає посаду міністра у справах Єрусалиму і єврейської діаспори Нафталі Беннета. Політик має намір особисто переконати американські влади від укладання угод з Тегераном.