ua en ru

Іран не має наміру відмовлятися від збагачення урану, - МЗС країни

На що проходять у Женеві переговорах щодо ядерної програми Ірану представник Тегерана поскаржився на брак довіри, пише Deutsche Welle.

"До тих пір, поки не буде відновлено довіру, конструктивні переговори неможливі", - заявив заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчи.

Він виключив можливість відмови своєї країни від збагачення урану. "Для Ірану це буде означати перехід червоної межі", - підкреслив заступник голови МЗС. За його словами, Тегеран зацікавлений в продовженні переговорів, однак угода можлива лише у разі, якщо за Іраном буде залишено право на збагачення урану.

Тим часом верховний представник Європейського Союзу у закордонних справах і політиці безпеки Кетрін Ештон після проведених в Женеві переговорів з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Зарифом визнала, що, незважаючи на конструктивну та змістовну початок консультацій, багато важливих питань залишаються відкритими.

"Сторони приступили до детального обговорення проблем", - заявила Ештон.

У свою чергу глава МЗС Франції Лоран Фабіус зазначив, що обговорюваний в даний час текст знайшов підтримку "всіх шести посередників", які беруть участь у переговорах. За його словами, досягнення угоди стане можливим лише в разі, якщо вона буде базуватися на міцній основі.

Черговий раунд переговорів "шістки" міжнародних посередників з врегулювання іранської ядерної програми (РФ, КНР, США, Великобританія, Франція, Німеччина) та Ірану почався в Женеві в середу, 20 листопада. Попередній раунд пройшов 7-9 листопада, коли сторони всерйоз заговорили про можливість укладення угоди.