ua en ru

Іран має намір до 2017 р. побудувати перший у своїй історії 150-місний пасажирський літак

Іранський пасажирський 150-місний літак, перший в історії літак такої місткості, вироблений на Близькому Сході, буде готовий до 2017 р., сказав заступник керівника Організації авіаційної промисловості Ірану Мохаммад Хадеви, передає Trend з посиланням на джерело.

Іранський пасажирський 150-місний літак, перший в історії літак такої місткості, вироблений на Близькому Сході, буде готовий до 2017 р., сказав заступник керівника Організації авіаційної промисловості Ірану Мохаммад Хадеви, передає Trend з посиланням на джерело.

Заступник голови організації зазначив, що Іран вже провів переговори з Китаєм і Росією з питання співпраці у виробництві такого літака, і в 2017 р. країна здійснить його перші льотні випробування.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Хамидреза Пахлевани в липні 2013 р. заявив, що новий літак буде розроблений у співпраці з міністерством оборони, літакобудівної компанією Ірану (HESA) і кількома науковими центрами університетів країни. За його словами, цей літак буде оснащений турбореактивними двигунами.

Хадеви також заявив, що Іран буде співпрацювати зі своїми партнерами з метою створення виробничої лінії комерційних літаків. Крім того, він додав, що Іран веде переговори з кількома іноземними компаніями з питання виробництва двигунів літака.

В Ірані функціонує кілька приватних і державних авіакомпаній. Через санкції, введені Заходом проти Ірану, міжнародним компаніям заборонено продавати країні літаки або запасні частини до них.

Іран в даний час співпрацює з Україною і Росією у виробництві та експлуатації літака Ан-140, який може перевозити 52 пасажири. Після покупки ліцензії на виробництво Ан-140 на Україні у 2000 р. Іран в 2003 р. побудував свій перший літак на 140 пасажирів.

Нагадаємо, що раніше Іран розробив власний безпілотний літальний апарат (БПЛА). "Безпілотний літальний апарат, створений іранськими фахівцями на основі перехоплених американських безпілотників ScanEagle, є прикладом технологічного прогресу Ірану", - заявляв командувач аерокосмічним підрозділом Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде.

Влада Ірану неодноразово повідомляли про перехоплення американських БПЛА, зокрема в руках іранських військових виявився безпілотник типу ScanEagle. Між тим США не підтверджували інформацію про зникнення апаратів.

У лютому 2013 р. займав тоді пост президента Ірану Махмуд Ахмадінежад на урочистій церемонії в Тегерані представив новий винищувач Qaher-313. Він зазначив, що Qaher-313 демонструє зростаючу самостійність країни в галузі військових технологій і в той же час не становить загрози, оскільки іран не має наміру втручатися у справи інших держав.

Як розповів міністр оборони країни Ахмад Вахіді, Qaher-313 є передовим бойовим літаком з унікальними характеристиками, він здатний ухилятися від радарів і літати на малій висоті.