ua en ru

Іран хоче за три роки залучити 100 млрд дол. в розробку нафтових родовищ

Іран планує запропонувати міжнародним нафтовим компаніям вигідні контракти, щоб залучити не менше 100 млрд дол. інвестицій в розробку нафтових родовищ в протягом найближчих трьох років.

Іран планує запропонувати міжнародним нафтовим компаніям вигідні контракти, щоб залучити не менше 100 млрд дол. інвестицій в розробку нафтових родовищ в протягом найближчих трьох років.

Іран відмовиться від своєї нинішньої системи контрактів, яка не дозволяє іноземним компаніям отримувати частки в іранських проектах, пише Financial Times з посиланням на радника міністра нафти Ірану Мехді Хоссейні.

Хоссейні заявив, що буде введено новий тип "безпрограшних" контрактів, а докладна інформація буде оголошена в Лондоні в березні наступного року. Він зазначив, що провідні компанії могли б отримати перевагу, "будь то американські, або європейські", повідомляє телеканал "Росія 24".

Іран планує внести деякі структурні зміни в нафтові контракти, що передбачають, зокрема, введення деяких преференцій. Привілеї будуть поширюватися на нафтогазові проекти, що реалізуються, зокрема в Каспійському морі, а також на проект розробки газового родовища "Південний Парс".

Легально в нафтовому секторі Ірану можна лише контракти про зворотний викуп, і в міністерства нафти країни є досвід підписання подібного типу контрактів з такими компаніями, як Total, Eni, Royal Dutch Shell і Statoil.

Іран минулого тижня заявив, що готовий знизити ціни на нафту, якщо проти країни будуть ослаблені санкції.

Експорт нафти з Ірану скоротився більш ніж на половину після того, як ЄС і США посилили санкції в середині 2012 р. у відповідь на ядерну програму Тегерана.

У вересні відбулася телефонна розмова між Президентом Ірану Хасаном Рухані і Президентом США Барак Обама, яка відродила надію на відновлення дипломатичних стосунків, що може привезти до збільшення присутності іранської нафти на ринку.

Міжнародне енергетичне агентство в цьому місяці повідомило, що навряд чи санкції будуть пом'якшені найближчим часом.

Міжнародне співтовариство побоюється, що Іран може розробляти ядерну зброю під прикриттям мирної атомної програми. Тегеран відкидає ці звинувачення, але не допускає міжнародних спостерігачів на деякі ключові ядерні об'єкти. Дану відмову в уряді мотивують тим, що на цих об'єктах йде засекречена розробка звичайних озброєнь. Влітку 2012 р., за даними Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Іран наростив потужності зі збагачення урану на заводі "Фордо" на 30%.