ua en ru

Ірак в травні 2012 р. експортував 75,95 млн бар. нафти на 8 млрд дол

Ірак в травні 2012 р. експортував 75,95 млн бар. Сирої нафти, отримавши прибуток у розмірі приблизно 8 млрд дол. Ці два показники дещо зменшилися порівняно з квітнем, повідомляє "Сіньхуа" з посиланням на офіційного представника Міністерства нафти Іраку Асима Джихада.

В опублікованій Джихадом заяві говориться, що головною причиною скорочення експорту нафти є збільшення попиту на сиру нафту і обсягу її споживання усередині Іраку у зв'язку з настанням літнього сезону.

Зменшення експорту нафти та зниження ціни на міжнародному ринку привели до скорочення доходів від експорту цього енергоносія. За словами Джихаду, у квітні середня ціна на сиру іракську нафту склала 116,94 дол./бар., а в травні знизилася до 105 дол./бар.

Обсяг розвіданих в Іраку покладів нафти досягає приблизно 115 млрд бар., це десята частина загальних світових запасів. За даним показником Ірак поступається лише Саудівській Аравії і Ірану. Надходження від експорту нафти становлять 95% від доходів Іраку. В останні роки іракський уряд докладає зусиль для розширення експорту сирої нафти в цілях збільшення фінансових надходжень.

Після війни в Іраку, що почалася в 2003 р., уряд цієї країни підписав з низкою іноземних енергетичних компаній більше 10 контрактів про освоєння нафтових промислів. Добовий нафтовидобуток в країні в даний час перевищує 3 млн бар.

Нагадаємо, 13 лютого Ірак оголосив про відкриття нового нафтового терміналу в Перській затоці пропускною здатністю 200 тис. бар. нафти на добу.