ua en ru

Ірак оголосив тендер на будівництво нового експортного нафтопроводу до Туреччини

Ірак оголосив тендер на будівництво нового експортного нафтопроводу, який з'єднає родовища в районі м. Кіркук з турецьким портом Джейхан. Новий трубопровід покликаний забезпечити резервний канал експортних поставок іракської нафти на випадок виходу з ладу існуючого нафтопроводу Кіркук-Джейхан, передає Reuters з посиланням на офіційного представника Міністерства нафтової промисловості Іраку.

Іракський уряд запросило до участі в тендері міжнародні компанії, дев'ять з яких вже подали свої заявки. Переможець конкурсу буде визначений у вересні 2013 р.

Діючий нафтопровід Кіркук-Джейхан був побудований в 1970-х рр. Його протяжність становить 970 км. Номінальна транспортна потужність трубопроводу становить 1,6 млн бар./добу. Однак нафтопровід працює з регулярними перебоями, пов'язаними з диверсіями і технічними неполадками.

"Раніше щоразу, коли на трубопроводі вибухала бомба, ми намагалися швидко усунути пошкодження, щоб не допустити зриву експорту іракської нафти з Джейхану, але тепер швидкий ремонт став неможливий, оскільки деякі ділянки труби нагадують решето", - говорив у липні 2013 представник компанії North Oil Company, керуючої північним родовищем Кіркук.

Нагадаємо, раніше Іран уклав з Іраком контракт на постачання 25 млн куб. м газу на добу.