ua en ru

Інвестфонд Franklin Templeton купив держоблігацій України на суму 5 млрд дол

Інвестиційний фонд США Franklin Templeton купив на світовому фінансовому ринку державні облігації України на номінальну суму у 5 млрд дол. Про це повідомляє Financial Times.

Інвестиційний фонд США Franklin Templeton купив на світовому фінансовому ринку державні облігації України на номінальну суму в 5 млрд дол. Про це повідомляє Financial Times.

"Угода, яка досягає п'ятої частини загальної зовнішньої державної заборгованості України, проведена наприкінці серпня", - зазначає видання.

Інформація про те, яку суму Franklin Templeton запропонував за 20% українського зовнішнього боргу, залишається комерційною таємницею.

Раніше, у початковій фазі фінансової кризи єврозони, заокеанський фонд скупив облігації Ірландії, отримавши в результаті цієї операції великий прибуток після того, як Дубліну була надана допомога з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ).

За твердженням FT, на світових ринках очікують значного погіршення фінансового становища України вже найближчим часом.

"Ситуація дуже проста: Україна опинилася перед загрозою значною браку готівкових грошей і фондів", - заявив газеті провідний аналітик американського банку Morgan Stanley Паоло Баторі. За його словами, Київ "просто не зможе впоратися із черговою хвилею відтоку капіталу". "Україні потрібна допомога третьої сторони - Росії чи МВФ", - вважає експерт.

Franklin Templeton Investments є однією з найбільших інвестиційних компаній у світі, з активами під управлінням, що перевищують 780 млрд дол., і більш ніж 21 мільйоном портфелів клієнтів. До його структури входить більше 200 інвестфондів у різних країнах світу. Штаб-квартира інвесткомпанії знаходиться в Сан-Матео, штат Каліфорнія.

Нагадаємо, державний і гарантований державою борг України на 30 вересня 2013 р. склав 552 млрд грн або 69 млрд дол. Таким чином, порівняно зі станом на 31 серпня 2013 р. (546,3 млрд грн), сукупний держборг України збільшився на 1,1%.

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує нульове зростання української економіки у 2013 р. і його прискорення до 2,2% у 2014 р.

Раніше служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах з "В" до " В-". Одночасно S&P підтвердила короткостроковий суверенний рейтинг на рівні "В". Прогноз зміни рейтингів - "Негативний".

Агентство Fitch також знизило рейтинг України за довгостроковими депозитами в іноземній і місцевій валюті з "В" до "В-".